Žádost o vydání integrovaného povolení dle
zákona č. 76/2002 Sb.
Jihlavské mlékárny, a.s., Jiráskova 94, 586 51
Jihlava
Stručné netechnické shrnutí údajů uvedených v
žádosti
Identifikace provozovatele zařízení :
font>
Jihlavské mlékárny, a.s., Jiráskova 94, 586
51 Jihlava, IČO : 49969897, okres Jihlava, kraj Vysočina
Zařízení a jeho základní parametry :
Technologický soubor všech zařízení na úpravu
a zpracování mléka je umístěn v několika objektech uvnitř jednoho areálu. Areál
je na okraji průmyslové zóny v severozápadní části města. Příjem mléka,
základní ošetření mléka a výroba sýrů jsou umístěny v novém objektu z roku
1998-2002. Výroba másla a stáčení mléka, smetan a podmáslí je umístěn v
původním rekonstruovaném objektu z roku 1951-1998. Výroba sušeného odstředěného
mléka je umístěna v ocelové montované hale z roku 1972. Výroba zahuštěné
syrovátky je umístěná v ocelové opláštěné hale z roku 2000. Uvedené objekty
jsou vzájemně propojeny dopravní komunikací a technologickým potrubím. Ke
skladování a expedici másla slouží mrazírna umístěná ve zděném objektu z roku
1954, která je v současné době v rekonstrukci. Výroba páry pro technologii a ÚT
je z centrální plynové kotelny. Dále je v objektu mrazírny umístěna strojovna
pro výrobu ledové vody (chladicí médium R717). Objekt pro předčištění odpadních
vod je umístěn v nejnižším místě areálu (jihovýchodní část).Příjem mléka a
základní ošetření mlékaSyrové mléko se dodává autocisternami do mlékárny, kde
se mléko na vypouštěcích místech přečerpá (a zároveň zchladí) do příjmových
tanků, poté se mléko odstředí (odstředivky Westfalia a Alfa Laval) a je
zpracováno v pasterační stanici. Po pasteraci se mléko rychle ochlazuje. Mléko
může být homogenizováno. Homogenizací se zmenšují tukové globule v celém objemu
a brání se tím vyvstávání smetany. Mléko nebo smetana o potřebné tučnosti se
skladují ve standardizačních tancích.Výroba máslaMáslo se vyrábí ze smetany,
která se z pasterovaného mléka odděluje odstředěním. Tato smetana obsahuje
kolem 35 – 40% mléčného tuku. Proces výroby másla je v podstatě mechanický.
Dosahuje se toho kontinuálním „stloukáním“ (zmáselňováním). Smetana se rychle
ochladí a po určitou dobu se nechává „zrát“. Pak se smetana podrobí stloukání a
„zmáselńování“. Při stloukání se pohybem částečně rozrušuje emulze oleje ve
vodě, až se tukové globule začnou spojovat, a vytvoří se „máselná zrna“.
Kapalná fáze (podmáslí) se oddělí a máselná zrna se vyperou ve vodě. Při
zmáselňování se zrna zvolna promíchávají, hnětou a sbalují. Máslo se pak balí a
skladuje v chlazeném nebo zmrazeném stavu.Stáčírna mléka, smetan, podmáslí a
ochuceného podmáslí do obalů ElopakStáčírna má vlastní zásobní tanky ošetřeného
mléka, ze kterých se plní produkty do nevratných obalů na balicím stroji
Elopak. Sušárna mlékaSušené mléko se vyrábí zahušťováním odstředěného mléka v
odparce a následným odstraněním vody sušením na rozprašovací sušárně. Mléko je
zpracováno v třísměnném provoze na čtyřstupňové vakuové odparce Silkeborg a
sušící věži Silkleborg. Plnicí zařízení sušeného mléka umožňuje balení do pytlů
nebo do big-bagů.Výroba sýrůOšetřené a nastandardizované mléko se napustí do
výrobníků sýřeniny. Do mléka se přidávají „startovací“ kultury a syřidlo.
Sýřenina a syrovátka se oddělí, sýřenina se vypere a nakrájí na kostky. Poté se
nakrájené sýrové zrno přečerpá do předlisovací vany, kde dojde lisováním ke
spojení sýrového zrna. Takto získaná sýrová hmota se plní do lisovacích forem,
ve kterých dojde k vylisování sýra. Po vyjmutí se sýr vloží do solné lázně,
poté se balí a ukládá ke zrání do zracích sklepů.Výroba zahuštěné
syrovátkyOšetřená syrovátka je do objektu dopravována potrubím z vlastní
sýrárny nebo přivážena autocisternami. Syrovátka je zahušťována na kontinuální
vakuové odparce typu GEA-Wiegand. Zahuštěná a vychlazená je skladována ve
výdejových tancích. Zahuštěná syrovátka je odvážena k dalšímu zpracování mimo
areál v autocisternách.Čištění odpadních vodVoda je egalizována v
homogenizačních nádržích a následně předčištěna na flotační jednotce NIJHUIS
IPF025E. Takto upravená voda odtéká potrubím do veřejné kanalizace a dále na
městskou ČOV. Kaly z flotační jednotky jsou uskladňovány v kalové nádrži a
likvidovány spolu se shrabky z česlí odbornou firmou.SkladyV a...Zobrazit víc
|