1. Identifikace
provozovatele |
Europasta SE se
sídlem U Sila 246, Boršov nad Vltavou, PSČ 373 82, IČ 281 15
414 |
2. Název
zařízení |
Výroba těstovin
font> |
3. Popis a
vymezení zařízení |
Europasta SE,
divize Adriana Litovel-Tři Dvory, je jedním z předních výrobců těstovin. Výroba
je z velké části mechanizovaná a plně automatizovaná. Použitá technologie je
zařízením s vysokým standardem a s předepsanou a plánovanou údržbou. Zařízení,
ke kterému se vztahuje žádost o vydání integrovaného povolení, sestává celkem
z pěti výrobních linek:
Linka 1 – B
u h l e r (kapacita
2000kg/hod.), s možností výroby krátkých a dlouhých těstovin.
Linka 2 – P a
v a n I (kapacita 1200
kg/hod.), s možností výroby krátkých těstovin.
Linka 3 – P a
v a n II (kapacita 3200
kg/hod.), s možností výroby všech druhů.
Linka 4 – P a
v a n III (kapacita
4000 kg/hod), s možností výroby všech druhů.
Linka 5 – F a
v a (kapacita 4200
kg/hod.), na které se vyrábí pouze dlouhé těstoviny.
Tyto výrobní linky – jako technické jednotky
s činností podle přílohy č. 1 zákona – jsou umístěny v hlavní výrobní hale. Na
tyto výrobní linky navazuje 5 balicích sekcí, kartonování a paletizace. Vše
přechází do logistické části – tj. plně automatizovaný sklad AVZ Schäfer a
expedice hotových výrobků. Součástí výrobní haly jsou rovněž prostory
souvisejících činností a to: moučné hospodářství, kompresorovna a rozvod
tlakového vzduchu, mletí, tlakové mytí matric, plynová kotelna, úpravna vody a
místnost provozní údržby. |
4. Kategorie
činnosti/činností podle přílohy č. 1 k zákonu |
kategorie 6.4.b:
úprava a zpracování, jiné než výlučně balení, následujících surovin, a to bez
ohledu na to, zda dříve byly nebo nebyly zpracovány, za účelem výroby potravin
nebo krmiv
bod 3. ze surovin živočišného a rostlinného původu,
ve formě kombinovaných nebo samostatných výrobků, při výrobní kapacitě v tunách
za den větší než
- 75, pokud A je 10 nebo více, nebo
- [300- (22,5 × A)] ve všech ostatních případech, kde „A“
je podíl materiálu živočišného původu v procentech hmotnostních na výrobní
kapacitě. |
5. Popis
surovin, pomocných materiálů.
font> |
Surovinami pro
výrobu těstovin jsou mouka, voda, vejce a ostatní suroviny:
Mouka
– jako hlavní těstárenská surovina
rozhodujícím způsobem ovlivňuje mechanické vlastnosti těstovin a jejich vzhled.
Jakostní těstárenskou mouku lze vyrobit pouze z kvalitní pšenice, která má sytě
zbarvená sklovitá zrna s vysokým obsahem bílkovin (12 – 16%), tedy 36 – 50%
mokrého lepku. Uvedeným požadavkům nejlépe vyhovuje pšenice tvrdá T.durum. Polohrubá
mouka, vyrobená z tvrdé pšenice, se nazývá semolina.
Voda
– používá se jednak jako recepturní složka a
pro provozní účely (mytí, chlazení). Pro výrobní účely musí splňovat požadavky
normy na pitnou vodu. Spotřeba vody se pohybuje v rozmezí 28 – 32m3 na tunu
výrobku. Voda se používá hlavně jako přísada, s procesem související množství
znečištěné vody je bezvýznamné.
Vejce
– jsou nezbytnou součástí receptury
těstovin, vyráběných z polohrubé těstárenské mouky. Přidávají se v sušeném
stavu, kdy 1kg mouky obsahuje 2% sušených vajec. Vejce působí po technologické
i nutriční stránce na jakost těstovin příznivě: zlepšují barvu, zvětšují objem
a pevnost při vaření.
Špenát a rajčata – slouží k obarvení těstovin. |
6. Popis energií
a paliv |
Elektrická
energie - je pro výrobní technologii a další pomocná zařízení je nakupovaná od
externího dodavatele. Její roční spotřeba činí 8.961 MWh
Teplo - je do provozu dodáváno plynovou horkovodní
kotelnou. Palivem je zemní plyn, jehož roční spotřeba je 20.681
MWh |
7. Popis zdrojů
emisí |
Horkovodní
plynová kotelna slouží k výrobě horké vody pro technologii výroby potravin
(sušení těstovin) s tepelným spádem soustavy 140/125 o C. Kotelna je
osazena dvěma kotli LOOS UT-M 28x10 o tepelném výkonu 3,5 MW a jednoho kotle
BIASI ASB N 1200/5 o tepelném výkonu 1,22 MW, který slouží jako záložní zdroj.
|
8. Množství emisí
do jednotlivých složek životního prostředí |
Množství emisí je
v souladu s požadavky právních předpisů a jejich hodnoty jsou dány výsledky
emisního měření.
Ze zařízení dochází k vypouštění emisí do ovzduší a
do vod. U vody se jedná o vypouštění odpadních vod do veřejné kanalizace. Míra
znečištění je zanedbatelná. |
9. Popis zdrojů
hluku, vibrací, neionizujícího záření |
Měření hluku
výrobních linek nebylo provedeno. Je zpracována hluková studie, která je
přílohou žádosti. Z hlediska hluku jsou dodržovány parametry stanovené právním
předpisem na hranici zařízení. Provoz zařízení neovlivňuje okolní prostředí
z hlediska hluku.
Zařízení není zdrojem vibrací a neionizujícího
záření. |
10. Popis dalších
vlivů zařízení na životní prostředí |
Další negativní
vlivy zařízení na životní prostředí nejsou. |
11. Popis
technologií a technik určených k předcházení nebo omezení emisí ze zařízení
font> |
Odpadní vody
technologické a splaškové, odtékající z areálu, nejsou předčišťovány. Hodnoty
znečištění jsou v souladu s hodnotami danými kanalizačním řádem města Litovle a
jsou monitorovány pravidelnými rozbory a jsou dodržovány. |
12. Popis
opatření k předcházení vzniku, k přípravě opětovného použití, recyklaci a
využití odpadů |
Zvláštní opatření
nebyla přijata. Nakládání se všemi druhy odpadů je v souladu s příslušnými
právními předpisy. Odpady jsou předávány oprávněným osobám, které disponují
platným povolením k činnosti. |
13. Popis
opatření k měření a monitorování emisí vypouštěných do životního prostředí
font> |
Emise do ovzduší
jsou u spalovacích plynových zařízení monitorovány minimálně jedenkrát ročně
při seřizování hořáků autorizovanou osobou. Jedenkrát ročně se též provádí
měření emisí autorizovanou měřící firmou. |
14. Porovnání
zařízení s nejlepšími dostupnými technikami (BAT) |
Výrobní zařízení,
které je předmětem žádosti a další související zařízení, je ve shodě
s nejlepšími dostupnými technikami tak, jak to vyplývá z Návrhu referenčního
dokumentu o nejlepších dostupných technologiích v průmyslu potravin, nápojů a
mléka (dále jen dokument). Konečný návrh, červen 2005.
Dokument odráží výměnu informací o činnostech
uvedených v příloze 1, odst. 6.4, písm. (b) a (c), směrnice Rady 96/61/ES, ze
dne 24. Září 1996 o integrované prevenci a omezování znečištění (směrnice
IPPC).
V kapitole 5 dokumentu jsou uvedeny postupy BAT pro
závody potravinářského průmyslu, a to nejprve obecné postupy BAT a dále BAT,
které jsou uplatněny v jednotlivých procesech a jednotkových operacích
v konkrétních odvětvích. Vzhledem k tomu, že výroba těstovin je jedním
z odvětví, pro které nejsou tyto BAT uvedeny, uplatňují se obecné postupy BAT.
Konkrétní porovnání zařízení s nejlepšími dostupnými technikami je uvedeno
v jednotlivých kapitolách žádosti.
Žadatel, jako výrobce těstovin, má zavedený a
certifikovaný standard IFS Food, zaměřený na bezpečnost, kvalitu a zákonné
požadavky při výrobě potravin. Je to mezinárodní standard, který vznikl na
základě požadavku obchodních řetězců na větší transparentnost a jednotnost při
posuzování dodavatelů z hlediska potravinářské bezpečnosti dodávaných výrobků.
Standard IFS integruje předchozí zavedené a certifikované systémy u žadatele,
kterými jsou
ČSN EN ISO 9001:2009 – Systémy managementu
kvality
ČSN EN ISO 22000:2006 – Management bezpečnosti
potravin
HACCP – Management kritických kontrolních bodů ve
výrobě potravin.
Řízené procesy, související s provozem systému IFS
Food, jsou ve shodě s většinou obecných BAT. |
15. Žádost o
výjimku z úrovní emisí spojených s nejlepšími dostupnými
technikami |
NE |
16. Popis
opatření k zajištění plnění povinností preventivního charakteru |
Zaměstnanci firmy
jsou pravidelně, formou školení, seznamováni s technologickými procesy, na
kterých se svou činností podílí a to s možnými dopady jak na životní prostředí,
tak na kvalitu výrobku. Jsou seznamováni s vlivem jejich činností na spotřebu
surovin a energií, se zaměřením na co největší dosažitelné úspory. Důležitá je
znalost a dodržování pravidel bezpečnosti a hygieny práce, nakládání
s chemickými, závadnými látkami a nebezpečnými odpady, se kterými mohou
zaměstnanci přijít do styku v rámci pracovní činnosti. Firma má v této
souvislosti zpracován aktualizovaný návrh havarijního plánu.
Bezporuchový chod technologického zařízení je
zajišťován pravidelnými prohlídkami a preventivní provozní údržbou. Pokud se
týká vyhrazených zařízení, jsou preventivní kontroly zajišťovány
prostřednictvím externích specialistů. |
17. Přehled
případných náhradních řešení k navrhovaným technikám a opatřením
font> |
Nejsou přijata
žádná náhradní řešení. |
18.
Charakteristika stavu dotčeného území |
Objekt výrobní
haly se nachází severozápadním směrem, ve vzdálenosti 100 – 300m, od nejbližší
bytové zástavby. Jedná se o rodinné domy v místní části Tři Dvory, která má 268
obyvatel. Tato místní část je od města Litovle ve vzdálenosti přibližně 1,5km.
Areál firmy se nachází na okraji hranice chráněné krajinné oblasti Litovelské
Pomoraví a v ochranném pásmu vodního zdroje 2. Stupně. |
19. Základní
zpráva |
NE |
...